Voorbereiding Huisartsopleiding tijdens BA en MA

Voorbereiding Huisartsopleiding tijdens BA en MA 

Zit jij nog in je bachelor of master Geneeskunde en overweeg je om huisarts te worden? Hieronder vind je veel gestelde vragen over de voorbereiding op de specialisatie Huisartsgeneeskunde. 

Is het reëel om na je geneeskunde meteen in opleiding te komen voor huisarts?

Ja, dat is tegenwoordig zelfs de bedoeling van de minister. We hebben een maximaal aantal plekken per jaar. Als we een kandidaat die geen ervaring heeft wel competent achten valt diegene niet om die reden af. Als we twijfelen tussen twee sollicitanten telt niet zozeer mee of iemand ervaring heeft, maar welke ervaring. Als je al ervaring hebt in bepaalde vakgebieden kun je ook in aanmerking komen voor vrijstellingen binnen de huisartsopleiding. Daarbij moet je denken aan spoedeisende hulp ervaring, geestelijke gezondheidszorg of ouderenzorg.

Wat zou je extra kunnen doen in je Geneeskundebachelor en -master wat zou helpen bij het solliciteren naar een plek bij de huisartsgeneeskunde?

We zien graag mensen die zichzelf in de breedte hebben ontwikkeld. Het gaat er niet per se om dat je (neven) activiteiten bij of richting de huisartsgeneeskunde hebt gedaan, maar dat je activiteiten je hebben geholpen om je breed te ontwikkelen en bijvoorbeeld maatschappelijke of levenservaring op te doen.

Welk vakkenpakket zou ik in M2 moeten kiezen? Wat zouden handige vakken zijn?

De kleine vakken binnen het ziekenhuis (dermatologie, KNO en oogheelkunde) zijn bij ons grote vakken. Daarnaast is ervaring in de acute zorg, zowel ouderengeneeskunde als kindergeneeskunde, interne en psychiatrie zinvol. Dit zijn vakgebieden die veel voorkomen binnen de huisartsenpraktijk.

Wat zou ik voor semi arts stage het beste kunnen doen? Zes weken huisartsstage of veertien?

Het hangt helemaal van jezelf af. Het gaat erom je ervaring te verbreden, hier is dus niet een eenduidig antwoord op te geven. Veertien weken bij een huisarts meelopen als onderdeel van je semi arts rompstage raden we niet aan, omdat daar nog genoeg gelegenheid voor is binnen de opleiding. Zes weken verdieping in de huisartsgeneeskunde is meer aan te raden en verder bijvoorbeeld spoedzorg, interne geneeskunde of kindergeneeskunde. Nogmaals, niets is goed of fout.

Is onderzoek bij de huisartsgeneeskunde iets wat zou helpen bij solliciteren?

Zeker! We zijn geïnteresseerd in mensen die onderzoek hebben gedaan of willen doen bij de huisartsgeneeskunde. Ook onderzoek bij andere specialismen strekt tot aanbeveling, mits het niet super-specialistisch is. Sinds kort is er de mogelijkheid om een aiotho-traject te doen binnen de opleiding, waarbij je een promotieonderzoek combineert met de opleiding tot huisarts.

Wat als ik meer vragen heb over de huisartsopleiding?

Mocht je meer vragen hebben, neem dan contact op met het hoofd van de opleiding of de secretaris van de opleiding.