TOOLBOX PIJN

Pijn herkennen met de PAIC 15
Hoe weet je of mensen met vergevorderde dementie pijn hebben? Onderzoekers hebben daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de PAIC15-observatieschaal. In een gratis e-training leren  verzorgenden en verpleegkundigen om vijftien signalen van pijn te herkennen en de PAIC15 te gebruiken. In deze toolbox een aantal documenten en links om zorgmedewerkers bekend te maken met de PAIC 15.

Instrument pijnherkenning

 

Aanvullende documenten

E-training PAIC 15

Lopend onderzoek

Praktijkvoorbeelden UNO-UMCG-participanten

Video's

Richtlijnen

(Wetenschappelijke) artikelen

Meest gestelde vragen bij implementatie PAIC15 /Q&A 

Samenwerking
De PAIC 15 is ontwikkeld door een Europees onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) en het Universitair Netwerk voor de Care sector ZH (UNC-ZH). De e-training komt voort uit een samenwerking tussen UNO-UMCG en het UNC-ZH.

Advies van implementatieadviseurs
Binnen het UNO-UMCG is al veel ervaring opgedaan met de implementatie van de PAIC 15. Deze ervaring delen wij graag. Henriëtte van der Kloet, implementatieadviseur UNO-UMCG: "Niet één traject is hetzelfde, want iedere context is weer anders. Implementatie is maatwerk. Daarbij: met alleen de implementatie van het meetinstrument ga je misschien voorbij aan het doel van de PAIC. Het meetinstrument is uiteindelijk maar een middel. We denken graag mee en leren ook graag van jullie ervaringen, zodat wij die weer kunnen delen met andere partners uit het netwerk. Dus: wil je aan de slag met de PAIC: wij gaan graag met je in gesprek."  De implementatieadviseurs van het UNO-UMCG zijn te bereiken via uno@umcg.nl.