Profileringscursus
Wat houdt de PC Wetenschappelijk onderzoek in de huisartsgeneeskunde in?
In deze cursus ga je aan het werk met wetenschappelijk onderzoek in de huisartsgeneeskunde. Voordat je begint, word je ingedeeld in een van de vijf onderzoekslijnen die bestaan bij de afdeling Huisartsgeneeskunde van het UMCG, namelijk: Buik-/bekkenproblematiek, Oncologie, COPD/Astma/Allergie, Geestelijke gezondheidszorg en Ouderengeneeskunde.
Vervolgens breng je een dag door op de Academische Huisartsenpraktijk en ga je op bezoek bij een patiënt die een probleem heeft op het gebied van de betreffende onderzoekslijn. Daarna ga je aan het werk met het wetenschappelijke deel: je bespreekt literatuur, maakt er een referaat van (samenvatting) en het uiteindelijke resultaat is een onderzoeksprotocol.
Wat leer ik ervan? Wat mag ik ervan verwachten?
Binnen deze cursus leer je omgaan met wetenschappelijke literatuur, dus het is nuttig voor je wetenschappelijke ontwikkeling! Je leert verder dat onderzoek bij de huisartsgeneeskunde nét wat anders is dan bij andere specialismen. En ook bekijk je hoe een probleem van een patiënt zich vertaalt naar een onderzoeksprotocol. Van patiënt tot onderzoek, klinkt mooi toch?
Wat wordt er van mij verwacht?
Er wordt van je verwacht dat je inzet toont voor de cursus, aanwezig bent op de contactmomenten en uiteindelijk een goed onderzoeksprotocol schrijft met je groep. Naast al deze verplichtingen willen we natuurlijk graag dat je veel plezier hebt tijdens de cursus!
Hoe kan ik me goed voorbereiden?
Je kunt je voorbereiden door op te zoeken hoe je een onderzoeksprotocol schrijft en welke onderzoekslijnen er zijn bij de huisartsgeneeskunde. Kijk wat je interesseert en als je voorkeur hebt voor een van de onderzoekslijnen, geef dat van tevoren aan, dan kunnen we er rekening mee houden.
Heb ik veel contacturen?
Dat hangt voor een deel af van je groep en hoe jullie de taken verdelen. Je loopt in ieder geval een dag mee met een huisarts, gaat een dagdeel naar een patiënt en hebt drie keer een uur contact met je begeleider.
Hoe groot zijn de groepen?
Het project doe je in groepen van vier studenten. Een van de doelen van de cursus is om samenwerken verder te ontwikkelen, vandaar!
Hoeveel tijd kost het?
In principe kost deze cursus, net als andere PC's, 2 weken tijd.
In totaal staan voor het project 56 studie-uren (= 2 ECTS).