“Wat is belangrijk voor u?”

Door samen met ouderen persoonlijke, haalbare doelen te stellen kun je bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Dat vertelt specialist ouderengeneeskunde Wanda Rietkerk in de video die zorgorganisatie Noorderboog maakte over haar onderzoek. De video met praktische informatie is bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen die in het verpleeghuis en in de thuiszorg werken.

Bekijk de video >

Rietkerk is ook te horen in de huisarts-podcast ‘Positieve ouderenzorg’ over haar artikel in het vakblad Huisarts & Wetenschap. In de podcast praat ze onder meer over het bespreken van verwachtingen. “U geeft aan dat u voor volgend jaar het doel heeft gesteld dat uw knie weer hersteld is. Maar is dat nog haalbaar, is dat realistisch? Als je dat bespreekbaar maakt, kun je bijdragen aan acceptatie. Dat die knie nooit meer helemaal beter kan worden bijvoorbeeld. En dan kun je ook bespreken wat die oudere met een versleten knie nog wél kan en zou willen: wat is belangrijk voor u? Daarbij is het belangrijk om als zorgprofessional niet direct in te vullen wat jij voor je cliënt kunt doen, maar vraagt: wat hebt u nodig om datgene te bereiken wat belangrijk voor u is?

Beluister de podcast >

Rietkerk promoveerde in juli op haar onderzoek naar integrale ouderenzorg, onder andere met data van SamenOud, een integraal zorgproject in Noordoost-Groningen. Daarin stelden meer dan tweehonderd kwetsbare ouderen samen met een casemanager drie á vier persoonlijke doelen vast. “De doelen waren zeer uiteenlopend. Meest voorkomend waren fysieke problemen, mobiliteit en ondersteuning of zorgvragen.” Rietkerk is praktijkvertegenwoordiger bij het UNO-UMCG. 

Download Rietkerks proefschrift >