"Veel kansen voor samenwerking tussen ouderenzorg en gehandicaptenzorg"

De ouderenzorg kan van de gehandicaptenzorg leren. En andersom.Dat zegt Mieke Draijer, directeur medische zaken bij Alliade, één van de participanten van het UNO-UMCG. Draijer was donderdag spreker op 'Zoek het uit!', een regionaal symposium van Vilans en het UNO-UMCG. Naast sprekers was er een groot aanbod van workshop, onder meer over pijn bij dementie. 

"De samenwerking tussen deze twee gebieden kan  nog veel uitgebreider", zegt ook Sytse Zuidema, hoogleraar Ouderengeneeskunde en Dementie bij het UMCG en voorzitter van het UNO-UMCG. “Het gaat bij allebei om cliënten die aanspraak maken op langdurige zorg.” Zuidema vertelde onder meer over het Mosart-onderzoek naar de invloed van geluid op het gedrag van ouderen met dementie. Dit onderzoek werd eerder gehouden in de gehandicaptenzorg. Onder meer bij Alliade, dat zowel zorg biedt voor ouderen als voor mensen met een beperking. 


Van elkaar leren
"Wij streven er binnen Alliade naar om de expertises slim aan elkaar te knopen en gebruik te maken van elkaars deskundigheid", zegt Draijer, van oorsprong specialist ouderengeneeskunde. Zo kan de ouderenzorg leren van de VG op het gebied van wonen, waar ze binnen de VG erg goed in zijn, merkt ze op. “Ook de zinvolle dagbesteding is erg goed geregeld binnen de VG. Dat heeft op mij - als specialist ouderengeneeskunde - erg veel indruk op mij gemaakt. Daarnaast is er binnen de VG één duidelijke hoofdbehandelaar. Ik vind dat mooi, binnen de ouderenzorg kenden we dat nog niet.” 

Doorlopende stroom van kennis
Doel van het 'Zoek het uit!'-symposium is kennis delen en die kennis bij de juiste mensen krijgen. In een video wordt uitgelegd waarom het zo belangrijk om een doorlopende stroom van kennis te creëren. "Er is namelijk heel veel kennis en ervaring, bij wetenschappers en mensen die met cliënten werken, maar ook bij die cliënten zelf", zegt Karlijn Kwint, programmamanager Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg bij Vilans. “Het is belangrijk om bij de buren te kijken. Er zit heel veel overlap in ons werk.”

Bekijk de verslagen en foto's van het 'Zoek het uit'-symposium >

En download de verslagen en presentaties van de vele workshops >