Subsidie voor onderzoek naar relatie geluid en welbevinden

Subsidie voor onderzoek naar relatie geluid en welbevinden

Goed nieuws! ZonMW heeft de subsidieaanvraag goedgekeurd voor het MoSART+ onderzoek. Vanaf december gaan we in een aantal UNO-huizen onderzoeken welke impact geluid heeft op probleemgedrag.

Geluid kan irriteren. Een deur die dichtslaat, piepend gekras van bestek op een bord, een keffende hond. Mensen in goede gezondheid stoppen het geluid of lopen er van weg.  Verpleeghuisbewoners met dementie zijn voor een prettige leefomgeving afhankelijk van verzorgenden. Leidt geluidshinder bij mensen met dementie tot irritatie, apathie, depressie of ander probleemgedrag? En vermindert het probleemgedrag als de geluidsomgeving verbetert? Dat gaat de studie MoSART+ vanaf december onderzoeken in een aantal verpleeghuizen binnen het UNO-UMCG.

Bewustwording
Belangrijk doel van het onderzoek is om de geluidskwaliteit te verbeteren en zorgverleners bewust te maken van de impact van geluid. Dat gaan we doen door de interventie MoSART+ inzetten. Deze interventie duurt twaalf weken en bestaat uit een aantal fases. Eerst leidt Soundappraisel, een belangrijke partner in dit onderzoek, in ieder deelnemend verpleeghuis een aantal speciale geluidsambassadeurs op. Daarnaast gaan de verzorgenden aan de slag met MoSART (Mobile Soundscape Appraisal and Recording Technology). Dit is een app van Soundappraisel om de kwaliteit van de geluidsomgeving te meten (bekijk een kort filmpje op https://goo.gl/1UewN4(link is external)). Ook gaan verzorgenden samen met de geluidsambassadeurs kleinschalige geluidsverbeteringen bedenken, om de geluidsomgeving aangenamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een tafelkleed, het zachter zetten van de radio of het smeren van deurscharnieren.

Beter welbevinden en minder werkstress 
De onderzoekers van het UMCG meten of de acties bij bewoners leiden tot minder probleemgedrag bij dementie en een beter welbevinden. Daarvoor vullen de verzorgenden vragenlijsten in. Bij verzorgenden meten we bovendien of de interventies leiden tot minder werkstress, omdat probleemgedrag vaak gepaard gaat met een hogere emotionele belasting en meer werkdruk.

Goede resultaten
Aanleiding voor deze studie is onderzoek dat eerder is uitgevoerd bij mensen met verstandelijke beperkingen. Dat leidde tot goede resultaten: de interventie MoSART+ stimuleerde het personeel om de geluidsomgeving voor hun bewoners verbeteren. Hierdoor verbeterde de stemming van de bewoners.