Online UNO-UMCG trainingen tijdens coronacrisis

Ook tijdens de coronacrisis blijkt de zorgpraktijk behoefte te hebben aan UNO-UMCG trainingen. Nina Hovenga en Elleke Landeweer verzorgden bij Tangenborgh een online training Moreel beraad. En Ivonne Lesman en Henriëtte van der Kloet kwamen voor een online training Succesvol Veranderen digitaal op bezoek bij Noorderboog.

"Via je beeldscherm morele dilemma's bespreken is een extra uitdaging"

Leden van de Raad voor Visie en Ethiek en de bestuurder van Tangenborgh gingen via een online moreel beraad met elkaar in gesprek. Aanleiding was de behoefte aan input voor beleid voor bezoek en sociaal contact in tijden van corona. Nina Hovenga was gespreksleider. “Met elkaar discussiëren over ethische vraagstukken en morele dilemma’s via je beeldscherm, is een extra uitdaging. Sfeer en emoties zijn moeilijker waar te nemen en het kost meer moeite om iedereen actief bij het gesprek betrokken te houden. Ik vond het spannend. Toch is het mij goed bevallen en is de feedback die ik tot nu toe kreeg positief”, zegt Hovenga.

Elleke Landeweer begeleidde bij Tangenborgh in een kleine groep een moreel beraad over een goede balans tussen werk en privé. Dit ethische vraagstuk ontstond vanuit het morele dilemma van een van de medewerkers, die thuis een kwetsbare partner heeft. Ook Landeweer kijkt samen met de deelnemers met een goed gevoel terug op de online sessie.

"We kijken tevreden terug en zien uit naar de vervolgtraining"

Op 19 oktober gingen Henriëtte van der Kloet en Ivonne Lesman, adviseurs implementatie UNO-UMCG, vanuit het Onderwijscentrum in het UMCG online. En verzorgden zij voor het eerst de online versie van de training Succesvol Veranderen, een training over implementatie. Zij deden dit voor een aantal medewerkers van Noorderboog. “Om de training zo passend mogelijk te maken, hebben we de deelnemers vooraf per e-mail een aantal vragen gesteld”. Zo blijven we bij de praktijk, en hou je de training compacter”, zegt van der Kloet. “Het was spannend en we stonden af en toe voor wat kleine technische verrassingen. Maar inhoudelijk kijken we tevreden terug en zien we uit naar de vervolgtraining op 23 november, vult Lesman aan.