Onderzoek naar effect van muziekinterventies

Het UNO-UMCG zoekt verpleeghuizen die willen meedoen aan een onderzoek naar het effect van muziekinterventies op mensen met dementie en symptomen van depressie.

Het onderzoeksproject draagt de naam MIDDEL en maakt deel uit van een groter internationaal onderzoek. MIDDEL staat voor Music Interventions for Dementia and Depression in ELderly care. Doel is om te onderzoeken of muziek invloed heeft op de ernst van een depressieve stemming/ symptomen en gedrag als gevolg van de dementie, en op welzijn en kwaliteit van leven bij mensen met dementie die in een verpleeghuis wonen. Hiervoor vergelijken de onderzoekers groepsmuziektherapie met recreatief koorzingen met de combinatie van beide en met gebruikelijke zorg.


Op welke bewoners richt dit onderzoek zich?
Het onderzoek richt zich op bewoners met dementie en (milde) depressieve symptomen, die nog geen muziekactiviteiten hebben. Meedoen aan dit onderzoeksproject betekent voor bewoners dat ze mogelijk een, twee of zelfs vier keer per week 45 minuten aan muziekactiviteiten kunnen deelnemen.


Hoe kunt u deelnemen?
Het UNO-UMCG zoekt zorgorganisaties met een locatie (één of meerdere afdelingen waar nog geen muziektherapie of koorzingen wordt aangeboden) waar tenminste veertig bewoners woonachtig zijn, waarvan aangenomen kan worden dat minimaal tien bewoners een diagnose dementie én depressieve symptomen hebben. 


Geïnteresseerd?
Meer weten over het MIDDEL-onderzoek? Download de flyer of neem contact op met promovenda Naomi Rasing via n.l.rasing@umcg.nl of 06 – 25 64 71 28.