Nieuwe e-training om pijn te herkennen bij dementie

In een gratis e-training leren verzorgenden en verpleegkundigen om vijftien signalen van pijn te herkennen en de PAIC 15 te gebruiken. De e-training is te vinden op www.paic15.com.

Bekijk een korte video over de PAIC e-training >

Vijftien signalen van pijn
Mensen met dementie kunnen vaak zelf niet meer aangeven dat ze pijn hebben of waar het precies pijn doet. De PAIC 15 helpt verzorgenden en verpleegkundigen om alert te zijn op tekenen van pijn. Het observatie-instrument bevat vijftien signalen van pijn, onderverdeeld in drie categorieën: gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen en stemgeluiden.

[tekst gaat verder onder afbeelding]


Pijnsignalen herkennen
De e-training leert gebruikers van de PAIC 15 hoe de verschillende pijnsignalen eruit kunnen zien. Daarvoor zijn video-opnamen gemaakt met acteurs.

Samenwerking
De PAIC 15 is ontwikkeld door een Europees onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van het UNO-UMCG. De e-training komt voort uit een samenwerking tussen UNO-UMCG en het UNC-ZH, een vergelijkbaar netwerk in de regio Leiden.

Handvatten voor implementatie
Op dit moment loopt er een implementatieonderzoek voor PAIC 15. Doel daarvan is om verpleeghuizen te ondersteunen bij de invoering van dit pijn-observatie-instrument. Naar verwachting leiden de uitkomsten van dit onderzoek begin 2020 tot praktische implementatiehandvatten.

 

Meer informatie: