Impact van muziektherapie op mensen met dementie

RTL4 interviewde onderzoeker en muziektherapeut Naomi Rasing van het UNO-UMCG gisteren over de impact van muziektherapie. Dit naar aanleiding van de video over de Spaanse prima ballerina met dementie, die de afgelopen dagen viral ging. Het artikel en de video vind je op de website van RTL4.


Het UNO-UMCG doet onderzoek naar het effect van muziekinterventies op mensen met dementie en symptomen van depressie. Het onderzoeksproject draagt de naam MIDDEL en maakt deel uit van een groter internationaal onderzoek. MIDDEL staat voor Music Interventions for Dementia and Depression in ELderly care.


Doel is om te onderzoeken of muziek invloed heeft op de ernst van een depressieve stemming/ symptomen en gedrag als gevolg van de dementie, en op welzijn en kwaliteit van leven bij mensen met dementie die in een verpleeghuis wonen. Hiervoor vergelijken de onderzoekers groepsmuziektherapie met recreatief koorzingen met de combinatie van beide en met gebruikelijke zorg.


Meer informatie 
Meer weten over het MIDDEL-onderzoek? Download de flyer of neem contact op met promovenda Naomi Rasing via n.l.rasing@umcg.nl of 06 – 25 64 71 28.