"In het betrekken van familie bij de zorg is zeker nog een brug te slaan"

Met het onderzoek Familieparticipatie probeert het UNO-UMCG antwoord te vinden op de vraag wat zorgprofessionals van familie mogen en kunnen verwachten bij de zorg voor hun naasten. Het onderzoek is in volle gang en het is nog te vroeg om inhoudelijk op voorlopige uitkomsten in te gaan. Toch zijn we wel benieuwd hoe zorgprofessionals het vinden om mee te doen met dit onderzoek. We vroegen het Marijke de Vries, zorgcoördinator bij Alliade.

Waarom zei je “ja” tegen dit onderzoek?

“Mijn leidinggevende gaf mij de informatiefolder over het onderzoek Familieparticipatie. Ze weet dat ik meedoen aan onderzoek leuk vind. Ik draai al aardig wat jaren mee in de ouderenzorg en merk dat bepaalde kennis of informatie soms gewoon wat op de achtergrond raakt. Door mee te doen aan onderzoek, haal je dit vaak weer wat omhoog. Ook ben ik altijd benieuwd naar nieuwe inzichten. Dat houdt mijn werk levendig. En eerlijk gezegd ben ik ook nieuwsgierig naar hoe andere verpleeghuizen met bepaalde zaken omgaan. Het onderwerp familieparticipatie spreekt mij erg aan. Ik zie en spreek familie vaak. Familieleden kennen de bewoner als geen ander. Dat helpt mij vaak bij de zorg voor die bewoner. Eigenlijk had ik direct al een aantal bewoners en familieleden op het oog, die goed binnen dit onderzoek zouden passen. Een van deze bewoners is helaas inmiddels overleden.”

Hoe heb je het meedoen tot nu toe ervaren?

“Door corona moest het onderzoek aardig over de kop. Ik bedoel, alle overleggen moesten op afstand plaatsvinden. Via de telefoon en via Teams. Maar ondanks dit voelden de gesprekken met onderzoeksleider Nina Hovenga en onderzoeksmedewerker Floor Vinckers heel vertrouwd. De samenwerking met hen heb ik als erg plezierig ervaren. Ik merkte aan hen dat ze wisten waarover ze spraken. Ik kon gewoon mezelf blijven en als ik iets niet begreep, kon ik het gewoon aan hen vragen.”

En nu?

“De onderzoekers houden mij goed op de hoogte. De managers hebben inmiddels ook al bij elkaar gezeten om over het vervolg van het onderzoek te spreken. Zelf sluit ik straks weer aan bij een focusgroep. Ik vind het belangrijk om goede zorg te leveren. Daar hebben wij familie hard bij nodig. En in het betrekken van familie bij de zorg is naar mijn idee zeker nog een brug te slaan.”