Aios Rianne Lindeboom wint Verenso-beurs!

Aios ouderengeneeskunde Rianne Lindeboom heeft de Verenso-beurs gewonnen. Ze kreeg de prijs – een bedrag van € 10.000 – voor onderzoek naar het stoppen van preventieve cardiovasculaire medicatie bij mensen met vergevorderde dementie.

“Durf jij de acetylsalicylzuur of statine te stoppen bij je bewoner met vergevorderde dementie?? Ik vind dat soms behoorlijk lastig.” Zo begon Lindeboom haar winnende videopitch. Bijna tweederde van de Nederlandse verpleeghuisbewoners gebruikt een of meerdere preventieve cardiovasculaire medicijnen. Over het effect van afbouwen en stoppen van deze medicatie is weinig bekend. Lindeboom: “Terwijl het juist bij kwetsbare, oudste ouderen de vraag is of het gunstige effect nog opweegt tegen de bijwerkingen.”

Keuzestage
Lindeboom is in 2020 gestart met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, in de eerste opleidingsgroep van Groningen. “Als keuzestage heb ik voor wetenschappelijk onderzoek gekozen. Het stoppen van medicatie is een onderwerp dat mij intrigeert. Als er al onderzoek wordt gedaan bij ouderen dan is dit vaak naar het starten van medicatie, maar wat weten we nu van stoppen? Door middel van dossieronderzoek ga ik uitzoeken of, wanneer en waarom preventieve cardiovasculaire medicatie wordt afgebouwd of gestopt bij bewoners op de psychogeriatrische afdeling.”

Hulp
Steun in de vorm van de Verenso-beurs is daarbij heel welkom, zegt Lindeboom: “We gaan achthonderd patiëntendossiers doornemen. Hierbij kan ik zeker hulp gebruiken. Met de Verenso-beurs kunnen we onder meer een student-assistent aannemen.” Het onderzoek van Rianne start half december en duurt ongeveer een jaar.

Lees meer over dit onderzoek