M2-stage huisartsgeneeskunde

Wat mag ik ervan verwachten?
Je loopt vier weken stage in een huisartsenpraktijk en hebt per week één dagdeel terugkomdag en op woensdagmiddag verplicht onderwijs.
Het coschap bij de huisartsgeneeskunde is verbredend, afwisselend, zelfstandig en ontzettend leerzaam. Je kunt zelf consulten voeren, lichamelijk onderzoek doen en beleid bepalen (in overleg met je begeleidend huisarts natuurlijk). Je denkt breed, leert veel DD’s paraat te hebben en je bepaalt wie je wel en niet doorverwijst: een introductie in het pluis- en niet-pluisgevoel.

Wat wordt er van me verwacht?
Hetzelfde als in elk ander coschap: eigen inzet, assertiviteit, een juiste consultvoering en een gedeelte zelfstudie ter voorbereiding van een consult dat je straks zelf gaat doen.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden?
Lees in elk geval het stageboekje voor de coassistent en doe de entreetoets. Verder is het goed om je in te lezen in veelvoorkomende klachten binnen de huisartsenpraktijk. Dit is vooral handig tijdens het coschap, als je weet met welke klacht een volgende patiënt komt. Bekijk daarvoor de NHG-standaarden!

Is het ook mogelijk dit coschap in het buitenland te doen?
Dit is afhankelijk van je M2-affiliatie. In principe is het niet mogelijk om stages in het buitenland te doen, tenzij je affiliatie je hierin wil ondersteunen. Als je hier geïnteresseerd in bent, neem dan contact op met je begeleider bij je M2-affiliatie.
Waar wij je wel in kunnen ondersteunen is je semi-artsstage in het buitenland. Zie daarvoor de informatie bij ‘oudste coschap’.

Stel dat ik het ontzettend leuk vind, kan ik dan in de buurt van Groningen nog een 11e coschap huisartsgeneeskunde doen?
Veel huisartsen in de buurt van Groningen ontvangen coassistenten voor het keuzecoschap  (M3-soudste coschap), voor geoormerkte plekken M2 en voor de bachelor profileringsprojecten. Daarom is er niet veel plek voor M2-studenten. Mocht je het erg graag willen, dan kun je overleggen over de mogelijkheden met de onderwijsmedewerker.

Wordt het coschap over het algemeen goed ontvangen onder coassistenten?
Ja, het coschap van de huisartsgeneeskunde wordt ontzettend goed gewaardeerd door coassistenten. Andere specialismen zijn jaloers op die hoge waardering. Twee redenen voor de hoge waardering zijn de een-op-eenbegeleiding door de huisarts waar je je stage loopt en de tijd die huisartsen nemen voor een coassistent.